szeregi, granica ciągów
Anna: Czy powiecie mi jak to zrobić ? Mam udowodnić, że:
lim (3n+1 − 2) = ∞
13 gru 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
lim (3
n+1 − 2) ≥ lim (3
n+1 − 3) = lim 3*(3
n − 1) ≥ lim 3
n = +
∞
czy pod hasłem 'mam udowodnić' chodzi Ci o wykazanie z definicji
13 gru 15:53
Anna: Nie wiem jak to ma być taka była treść zadania
13 gru 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna: była

a przy okazji czego taka treść była podana
13 gru 16:12
Anna: nie wiem czemu
13 gru 16:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja sie nie pytam czemu takei zadanie było podane
tylko przy jakiej okazji (co było omawiane wtedy −−− konkretnie) zostało to zadanie zadane
a tak generalnie − czy w ogóle potrafisz obliczac granice ciągów
13 gru 16:24
Kombo: No przy granicy ciągów i przy szeregach. Nie umiem, właśnie próbuję się tego nauczyć
13 gru 16:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zacznij od zrobienia przykładów z ksiązki 'skoczylas' analiza matematyczna część 1
na 'necie' znajdziesz −−− i zdecyduj się na jeden nick
13 gru 16:27