Zbieżność szeregów - kryt. porównawcze.
karkur: Czy ktoś ze studentów bądź absolwent bądź wykładowców mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z
kryterium porównawczym zbieżności szeregów?
Mam 4 przykłady
| | 2 | |
a) ∑ od n=1 do ∞ |
| |
| | n(n + 1) | |
| | 1 + n | |
b) ∑ od n=1 do ∞ |
| |
| | n2 + 3 | |
| | n − 1 | |
c) ∑ od n=1 do ∞ |
| |
| | n3 + 4 | |
| | 2 | |
d) ∑ od n=1 do ∞ |
| |
| | 4n − 1 | |
Nie rozumiem wogóle do czego to ja mam porównywać... Jakoś w zeszycie takie liczby się biorą
nie wiadomo skąd
13 gru 14:59
Krzysiek: patrzysz tylko na wyrazy które najszybciej zmierzają do
∞ (jak mamy wielomian to na największe
potęgi wielomianu ) w liczniku i mianowniku
a) w liczniku mamy tylko 2,w mianowniku największa potęga to: n
2
| | 2 | |
i wiedząc,że ∑ |
| jest zbieżny, ograniczasz ciąg z zadania od góry by wykazać zbieżność |
| | n2 | |
szeregu
| | n | | 1 | |
b) największe wyrazy/potęgi to: |
| = |
| |
| | n3 | | n2 | |
| | 1 | |
i ∑ |
| zbieżny więc znów ciąg ograniczasz od góry. |
| | n2 | |
13 gru 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− jeżeli masz taka postać szeregów to (w myślach) dzielisz licznik przez najwyższą
| | stala | |
potęgę mianownika ... jeżeli wyjdzie |
| to szacujesz z dołu swój szereg |
| | n1 + coś | |
| | stała | |
przez jakis szereg |
| .... i będzie on rozbieżny |
| | n | |
| | stała | |
.... jeżeli wyjdzie |
| ... to wtedy szacujesz z góry przez jakiś szereg |
| | n>1 + coś | |
| | stała | |
|
| ... i będzie on zbieżny |
| | n>1 | |
13 gru 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
postepujesz bardzo podobnie jak to mialo miejsce w przypadku granic i tw. o 3 ciagach
13 gru 15:24