p
Kamiska:

na rysunku przedstawiono hiperbole. znajdz wzor funkcji ktorej wykresem jest ta hiperbola
13 gru 14:01
aniabb: te asymptoty to mają dokładniejsze wartości
13 gru 14:10
Kamiska: nie
13 gru 14:36
krystek: To jak narysowałaś te przerywana linią , w których punktach przecinaja osie OX i OY?
13 gru 14:44
aniabb: to tak pi razy drzwi
13 gru 14:45
Kamiska: nie rozumiem tego zadania...
13 gru 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kamiska −−− a czego konkretniej nie rozumiesz
13 gru 15:25
Kamiska: tego calego zadania
13 gru 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz rysunek
pionowa przerywana linia pokazuje jaki 'x' nie należy do dziedziny ... (niech będzie że jest to
| | a | |
x=3) wtedy wiesz, że funkcja będzie postaci y= |
| + b ... bo dla niej wlaśnie 3 wypada |
| | x−3 | |
z dziedziny.
pozioma przerywana linia pokazuje jakiego 'y' ta funkcja nigdy nie przyjmie ... (niech będzie
| | a | |
że jest to y = 2) wtedy wiesz, że funkcja będzie postaci y = |
| +2 ... bo ten ułamek |
| | x−3 | |
nigdy nie będzie =0 ... więc zawsze y≠2
masz miejsce zerowe dla x=4, a więc podstawiasz:
| | a | |
0 = |
| + 2 ⇔ 0 = a + 2 ⇔ a=−2 |
| | 4−3 | |
i stąd masz wzór funkcji
koniec zadania
rozjaśniłem troszeczkę
13 gru 15:28
aniabb:

hiperbola (asymptoty to osie ) rys niebieski
jeśli przesuniemy asymptoty rys zielony
c obliczamy z miejsca zerowego MZ
13 gru 15:28
Kamiska:
13 gru 15:31
Kamiska: o masakra. troche wyjasniles ale i tak ciezko...
13 gru 15:32
Kamiska: to w sumie w rozwiazaniu zadania co musze napisac?
13 gru 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
o boże ... jak zrozumiesz co chciemy Ci przekazać, to będziesz wiedziała.
13 gru 15:38
Kamiska: przestan bozowac mi tu. chciales pomoc to pytam a nie chcesz to nie pisz. proste
13 gru 15:43