udowodnij, że dzieli się przez 10
Patri: Tworzymy dwie liczby: pierwsza jest różnicą dowolnej liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z
przestawienia jej cyfr, a druga sumą dowolnej liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z
przestawienia cyfr w tej liczbie. Obliczamy średnią arytmetyczną tych liczb. Udowodnij, że
średnia jest liczbą podzielną przez 10.
jeśli moja pierwsza liczba to (10x+y)−(10y+x) a druga (10w+z)+(10z+w) , to średnia
arytmetyczna wynosi:
Jak udowodnić, że to się dzieli przez 10?
13 gru 13:19
zośka: Myślę, że chodzi o to, że
pierwsza liczba to (10x+y)−(10y+x)
a druga : (10x+y)+(10y+x)
tzn używamy tych samych cyfr , bo w przeciwnym razie nie prawda:
np 32−23=9
| | 141 | |
75+57=132 średnia = |
| |
| | 2 | |
13 gru 13:38
Patri: ok, dziękuję CI.
13 gru 13:39
zośka: Ale w ogóle to coś chyba nie tak, bo nawet gdy użyjemy tych samych cyfr to nie wychodzi?:
I − 32−23=9
II − 32+23=55
średnia=32 nie jest podzielna przez 10!
13 gru 13:47
zośka: Jeżeli byłoby:
pierwsza liczba to (10x+y)−(10y+x) a druga : (10x+y)+(10y+x)
to średnia=10x+y , czyli dzieli się przez tą ustaloną liczbę dwucyfrową( jest jej równa)
13 gru 13:55