granica do obliczenia
karkur: mam problem, znowu z granicą...
lim n →∞ (1 + 3/n)n = ?
i ja se licze że 3/n → 0 to 1n = 1 i że to jest właśnie granica tego ciągu...
tylko w zeszycie mam tak:
lim n →∞ (1+3/n)n = lim n→∞ = (1 + 1/ n/3)n = [ (1 + 1/ n/3) do potęgi n3]3 = e3
czemu tak?
13 gru 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
∞ <−−− to jest symbol nieoznaczony

jest to granica Eulera ... 'zeszytowa' wersja jest jedyną sluszną wersją
13 gru 13:06
karkur: aha czyli zawsze takie coś trzeba sprowadzać do postaci (1 +
1n)
n tak?
13 gru 13:16
karkur: Artur a powiedz mi ln a + ln b = ln a*b ?
13 gru 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak i tak
13 gru 13:27
Mila: lepiej zapisz tak ln(a*b)
13 gru 15:02