punkt przegiecia, wklęsłość, wypukłość
ana: wyznacz punkt przegięcia, przedziały wklęsłości i wypukłości
f(x)=5x7−7x5
13 gru 13:02
zośka: Oblicz drugą pochodną, przyrównaj do 0, oraz gdzie jest ujemna, a gdzie dodatnia
13 gru 13:04
ana: f'(x)= 35x6−35x4
f''(x)= 3x5−2x3
13 gru 13:08
AS:
Punkt przegięcia: f"(x) = 0
Przedział wklęsłości: f"(x) < 0
Przedział wypukłości: f"(x) > 0
13 gru 13:09
ana: już zrobiłam dziękuje za pomoc
13 gru 13:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
+ warunek zmiany znaku 2 pochodnej wokół x0, aby tam był punkt przegięcia
13 gru 13:12
zośka:

f"(x)=210x
5−70x=70x(3x
4−1)
| | 1 | | 1 | |
f"(x)=0 ⇔ x=0 lub x1=− |
| lub x2= |
| |
| | 4√3 | | 4√3 | |
nastepnie badamy znak II pochodnej:
13 gru 13:15
zośka: Przepraszam, żle sobie przepisałam wzór funkcji i żle obliczona pochodna!
13 gru 13:17