aaaa: Rozwiąż rownania:
a) x
2 − 1 =0
c) 3x
2+1=0
d)4x
2−5=0
13 gru 12:21
Studenciorr: a) x=1 v x=−1
b) x=2 v x=−2
c) x2=−1/3
d)x2=5/4
13 gru 12:30
aaaa: a mozna prosic o całe rozwiązanie?>
13 gru 12:31
karkur: a) x2 = 1 ⇒ x = −1 lub x = 1
b) mnożysz wszystko przez 2 i wychodzi x2 − 4 = 0 czyli x2 = 4 ⇒ x = 2 lub x = −2
13 gru 12:32
Studenciorr: no przenosisz −1 na druga strone i masz x2 = 1 a kazda liczba ujemna czy dodatnia podniesiona
do kwadratu daje 1
13 gru 12:33
aaaa: a przykład c i d?
13 gru 12:35
aniabb: zdecydowanie lepiej jest takie przypadki rozpisywać ze wzoru skróconego mnozenia, bo po
przeniesianiu zapomina sie o minusach
x2−1 =0
(x−1)(x+1)=0
x−1=0 lub x+1=0
13 gru 12:37
aniabb:
c) x∊ ∅
d) x=√5/2 lub x=−√5/2
13 gru 12:38
aaaa: a mozesz rozpisac to
13 gru 12:40
Krzysiek : Nalezy dokanczac rozwiazania
a x2−1=0 to (x−1)(x+1)=0 to x=1 lub x=−1 −wzor skroconego mnozemnia a2−b2=(a+b)(a−b)
b) 1/2x2−2=0 *(2) to x2−4=0 i ten sam wzor to bedzie (x−2)(x+2)=0 to x−2=0 to x=2 lub x+2=0
to x=−2
C 3x2+1=0 to x2=−1/3 czyli x∊R bo kwadrat liczby nie bedzie liczba ujemna
d) 4x2−5=0 to piszesz albo 4x2=5 to x2=5/4 to samo x=√5/4 i x=−√5/4
lub tak samo korzystasz ze wzoru skorconego mnozenia z przykladu a i piszesz ze 4x2−5=0 to
(2x−√5)(2x+√5=0 . Kiedy iloczyn dowolnych liczb =0 Wtedy gdy jeden z czynnikow jest rowny
0 wiec tutaj bedzie 2x−√5=0 to wylicz x lub 2x+√5=0 tez wylicz sobie z tego x
13 gru 12:47
Krzysiek : W przykldazie c napisalem oczywiscie zle bo zbiorem rozwiazan jest oczywiscie zbior pusty.
13 gru 13:00