Oblicz objętość prostopadłościaniu mając wysokość, jeden bok, i przekątną podsta
Wojtass: Zadanie mniej więcej brzmi tak:
Oblicz Objętość prostopadłościanu mając wysokość =30cm, boku 2√7 i przekątnej 8cm.
Mam wrażenie, że coś robię źle bo wynik nie jest zbyt ładny.
Przedstawię jak ja to robię:
d=8cm, a=2√7 b=?
b − znajduję z Pitagorasa
b2 = (8cm)2 − (2 √7)2
b2 = 64cm2 − 28cm2
b2 = 36cm2
b = 6cm
V=abc
V= 2 √7cm * 6cm * 30cm
V= 360 √7 cm3
Co robię źle? mam wrażenie, że nie ogarnięty jestem z pierwiastków. wynik jak dla mnie jest
okropny
13 gru 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
przekątna prostopadłościanu to nie jest przekątna ściany bocznej

więc juz na poczatku jest błąd
druga sprawa ... od kiedy 360
√7 to jest 'niezbyt ładny wynik'


13 gru 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że jest to przekątna podstawy (w opisie zadania masz o tym wzmiankę ... ale później już
nie

)
13 gru 12:01
Wojtass: przekątna podstawy
13 gru 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to masz wynik i to bardzo ładny
13 gru 12:03
Wojtass: Dzięki. Mam teraz problem przy obliczaniu graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.. ale to w
innym wątku (=
13 gru 12:04
13 gru 12:07