matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
marysia:
ile wynosi pochodna oraz pochodna wyzszego rzędu: y= 6x
2
lnx
13 gru 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
y' = 12xlnx + 6x
2
= 12xlnx + 6x = 6x(2lnx + 1)
x
2
y'' = 6(2lnx+1) + 6x(
+ 0) = 12lnx + 6 + 12
x
13 gru 11:50