Takie tam
Majonez:

Witam.
Narysuj w ukladzie wspolrzednych trojkat o wierzcholkach A= −1,0 B=3,0 C=2,4 i przeksztalc
go przez symetrie wzgledem osi OX. Ktore z punktow trojkata nie zmienily swojego polozenia?
Czy wspolrzedne otrzymanego trojkata powinny miec wspolrzedne A'=−1,0 B'=3,0 i C'=2,−4 CZY
C'=−2,−4?
[2 kratki=1]
13 gru 11:42
Eta:
C'(2,−4)
13 gru 11:50
Eta:

Nie zmieniły położenia wszystkie punkty leżące na odcinku AB
13 gru 12:00
Majonez:

Mam maly problem. Poniewaz sam dawno mialem takie zadania ( teraz pomagam rozwiazywac ) i nie
pamietam za bardzo niektorych, np
Narysuj w ukladzie wspolrzednych trojkat o wierzcholkach A= −1 ,1 B=3,1 C=2,5
i przeksztalc go przez symetrie wzgledem prostej y=3.
Nie mam pojecia jak moge przeksztalcic taki trojkat przez ta prosta. Moge liczyc na jakas
wskazowke?
13 gru 12:12
aniabb: tak jak względem x

każdy punkt po drugiej stronie prostej w tej samej odleglości
13 gru 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
graficzne przekształcenie −−− odmierzasz jaka jest odległośc punktu A od osi symetrii i
odkladasz taką sama odległość po drugiej stronie osi symetrii ... analogicznie z punktami B i
C
łączysz punkty odcinkami −−− i masz juz trójkąt symetryczny względem osi y=3
13 gru 12:14
aniabb:
13 gru 12:15
Majonez: Gdybym mial to zrobic wzgledem OX to nie widze problemu. ALe nie mam wyobrazenia Jak moge
zrobic to jesli ta prosta przechodzi przez polowe trojkata, moze ktos na byle jak mi to
graficznie pokazac?
13 gru 12:16
Majonez: W zyciu bym sie nie zorientowal ze taki wygibas ma wyjsc. Dziekuje bardzo
13 gru 12:17
aniabb: a jakbyś miał trójkąt w połowie osi X to umiałbyś
13 gru 12:19
Majonez: Wlasnie nie. ALe ten przyklad przez OX bym umial hehe
13 gru 12:27
aniabb:

to jaki obrazek będzie z tego
13 gru 12:30
Majonez:
13 gru 12:34
aniabb: no widzisz

to tak samo było z prostą
13 gru 12:35
Majonez: Wczesniej bym sie nie zorientowal

CHociaz moze, po n−dziesiatej probie
13 gru 12:35
Majonez: W zadaniu kolejnym mam :
Punkt A (2,8) nalezy do wykresu funkcji f(x)=x
3 WYznacz punkt symetryczny do A wzgledem
poczatku ukladu wspol. Czy otrzymany punkt nalezy do wykresu tej funkcji.
I moje pytanie. Moze i glupie. Jaka to funkcja? Bo nie wiem w jaka zakladke wejsc po wzory

WYbaczcie moj brak wiedzy
13 gru 12:40
Eta:
13 gru 12:44
Eta:
y=x3
13 gru 12:45
Eta:
przy A' ma być −8 A'(−2, −8)
13 gru 12:47
Majonez: I nalezy do wykresu. Dzieki Eta
13 gru 12:51
Eta:
taak bo f(−2) = (−2)3= −8
13 gru 12:52
Majonez:

Za zadanie tutaj mam narysowac dowolny czworokat ABCD i znalezc jego obraz symetrii srodkowej
wzgledem punkty B. Ktory z punktow nie zmieni polozenia.
Nie potrafie nakladac liter na rysunek ale u mnie A=2,1 B=2,−1 C=5,1 D=5,−1
DObrze wykonalem to zadanie?
13 gru 13:01
Majonez: A niee
Juz wiem
13 gru 13:04
Majonez:

Jednak nie wiem... Gdzie to odbicie powinno sie znajdowac?
13 gru 13:06
Majonez: Mam wrazenie ze ten czerwony prostokat jednak dobrze zrobilem. Moze ktos zerknac?
13 gru 13:18
aniabb: czerwony jest dobrze
13 gru 13:55
aniabb: do literek klawisz z T a potem kliknąć na obrazku i z klawiatury literkę
13 gru 13:56
Majonez: Ania, Krolowo
13 gru 14:11
Majonez: Rozwiazalem z Toba ponad 60 zadan <3
13 gru 14:12
aniabb: oooooooooooo

naprawdę
13 gru 14:12
Majonez: Tak. Inaczej moglbym juz pakowac torby bo najzwyczajniej jestem w lesie z matematyka
13 gru 14:14