Rozwiąż równanie w liczbach całkowitych
Villemon: Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać

Rozwiąż równanie w liczbach całkowitych:
xy = 2x + y +1
13 gru 11:27
Tad:
| | 3 | |
... po przekształceniu otrzymasz y= |
| +2
|
| | x−1 | |
Skoro w całkowitych ...to x−1=1 lub x−1=3
13 gru 11:42
Eta:
I jeszcze x−1= −1 lub x−1= −3
13 gru 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
xy−2x = y+1
x(y−2) = y+1
zał. y≠2
| | 3 | |
skoro x ma być liczba CAŁKOWITĄ to jaki może być y ... aby |
| było liczbą całkowitą  |
| | y−2 | |
13 gru 11:49
Tad:
... oczywiście masz rację−
13 gru 11:50
Villemon: ok, dzięki
13 gru 12:11