funkcja odwrotna
nabukadnecar: jak będzie wyglądała funkcja odwrotna do funkcji f(x)=tgx+1/2tgx−2 z góry bardzo dziękuję za
pomoc
13 gru 10:58
nabukadnecar: f(x)={tgx+1}{2tgx−2}
13 gru 11:25
camus: tg x + 1 = 2ytg x − 2y
(1−2y)tg x = −1−2y
13 gru 11:29
AS: Zadanie niejednoznacznie określone
| | 1 | |
f(x) = tgx + |
| tgx − 2 a może |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x) = tgx + |
| − 2 a może |
| | 2tgx | |
13 gru 11:39
nabukadnecar: mam pytanko do camus: (1−2y)tgx=−1−2y, więc myślałem, że tgx=−1−2y/1−2y a ty masz postać
tgx=1+2y/2y−1, dlaczego? z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź
13 gru 12:17
camus: Miałem tak samo jak ty, miasto moje... znaczy się równanie, po czym wyciągnąłem z licznika i
mianownika −1 (nie lubię minusów z przodu)
13 gru 12:21
nabukadnecar: to dlaczego nie ma tego minusa przed ułamkiem

?
13 gru 12:29
camus: Weżmy dowolny ułamek, np.
Jak widzisz, −1 w liczniku i mianowniku, skróciło się. Tak samo zrobiłem w twoim przykładzie.
13 gru 12:33
nabukadnecar: już rozumiem, dziękuję ci bardzo
13 gru 12:34