wyznaczyc ekstremum funkcji
qqqpawel9: Wyznacz ekstremum warunkowe przy zmiennej g.
1) f(x,y)=2xy , g(x,y)=0 ; 2x+y=24
2) f(x,y)=10x+20y , g(x,y)=0 ; xy=18
3) f(x,y)=5x+8y , g(x,y)=0 ; xy=10
Wyznacz ekstremum funkcji.
1) f(x,y)= 5−x2−y2
2) f(x,y)=2x2−3y2
3) f(x,y)=2x3y+y2+3x2
4) f(x,y)=4x2−2xy+6y2
5) f(x,y)=x3−6xy+y2
13 gru 10:28
matii : f(x,y)=2xy , g(x,y)=0 ; 2x+y=24
Jak to mozna zrobic?
13 gru 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
matii ... a wiesz co to jest ekstremum warunkowe
13 gru 13:51
matii : nie umiem tego obliczyc, nie znam schematu robienia tego zadania, co do pochodnych umiem
obliczyc
13 gru 14:57