pochodne funkcji
marysia: oblicz pochdną:
y=12√x
13 gru 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| *x(−1/2) |
| 2√x | | 2 | | √x | | 2 | |
i z takiej postaci pochodną jesteś w stanie wyznaczyć
13 gru 09:49
marysia: tak tak. wielkie dzieki.
a jak wiesz może jak zrobić wyznaczyć z tego pochodną:
y= 2x ln2
13 gru 09:54
PW: ln2 to stała, a na (2x)' jest wzór, który musisz umieć.
13 gru 10:29
marysia: ok. ja teraz mam pierwszy raz styczność z pochodnymi i moja wiedza jest minimalna.
a jaka jest pochodna y= sin2 x
13 gru 10:39
Gosia: y'=2sinx*cosx
13 gru 22:10