matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
spam:
lim x→−2 (5+2x)
(
1
x+2
)
1
Jest to 5+2x do potęgi
x+2
12 gru 23:38
zośka:
Wskazówka: (5+2x)
1
x+2
=[e
ln(5+2x)
]
1
x+2
=e
ln(5+2x)
x+2
ln(5+2x)
Aby obliczyć granicę:
przy x→−2 możesz skorzystać z reguły de'Hospitala (masz
x+2
0
symbol
)
0
13 gru 12:49
zośka:
ln(5+2x)
2*
1
5+2x
2
lim
x→−2
=lim
x→−2
=lim
x→−2
=2
x+2
1
5+2x
Zatem lim
x→−2
(5+2x)
1
x+2
=e
2
13 gru 12:54