`
Artur: 41(8)=
Zamiana na system czwórkowy bez możliwości przejścia na system decymalny. Ma ktoś pomysł jak to
zrobić ?
12 gru 23:21
aniabb: a przez dwójkowy można?
12 gru 23:25
Artur: żadnych przeciwskazań nie ma w zadaniu, więc stawiam że można
12 gru 23:26
aniabb: to zamieniasz na 2 1000012 potem łączysz parami i wychodzi Ci 3014 w
12 gru 23:32
aniabb: pierwsze 3 cyferki w 2 to ta 4 z ósemkowego czyli 100 a kolejne 3 to ta 1 więc 001 razem
100001
12 gru 23:34
Artur: yhym rozumiem. Jakim sposobem zamieniasz na dwójkowy algorytmem ?
12 gru 23:37
aniabb: z dwójkowego na ósemkowy to grupujesz po 3 i zamieniasz każdą trójkę na liczbę pamiętając, że
na kolejnych miejscach masz 4,2,1
np: 111 010 100 101 2 to 7 2 4 5 8 i w drugą stronę analogicznie
12 gru 23:47
aniabb: a na czwórkowy to parami
12 gru 23:49
Artur: 41(8)OR5(8)= Jak to policzyć

Trzeba zamieniać na dwójkowy i potem dodać ;>
12 gru 23:59
aniabb: zapewne tak
13 gru 00:02
aniabb: 100001 or 101 = 100101 = 458
13 gru 00:05
Artur: Dziękuje Ci bardzo
13 gru 00:07