aniabb:
przed po różnica
95,5 93,9 1,6
98,7 97,4 1,3
90,4 91,7 −1,3
115,9 112,8 3,1
104 101,3 2,7
85,6 84 1,6
Średnia 1,5
Odchylenie standardowe 1,542724862
Wariancja próbki 2,38
http://pl.wikipedia.org/wiki/Testy_dla_%C5%9Bredniej
Jeżeli rozkład populacji jest normalny N(μ,σ), o nieznanej średniej μ i nieznanym
odchyleniu standardowym σ, natomiast liczebność próby jest mała (np. n<30), wtedy statystyka
ma postać:
gdzie: m − średnia z próby, S − odchylenie standardowe z próby
| | 1,5−2 | |
temp= |
| √6−1 = −0,724713795 |
| | 1,54 | |
t
kryt =2,570577635 dla 95% i v=5
jeżeli |t
emp| > t
kryt to hipotezę o równości średnich odrzucamy
mamy
|−0,724713795| < 2,570577635 hipotezę o równości średnich przyjmujemy
więcej
http://wojtek.zielinski.statystyka.info/WSE_stat/wse_wnioskowanie_wyklad.pdf str.41−43