prosba o wyjasnienie pewnej zaleznosci w trygonomerii
mark knopfler: | | 10 | | 10 | | 4 | | 4 | |
dlaczwgo(cos |
| π+sin |
| π)=(cos |
| π+sin |
| π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 gru 22:34
aniabb: bo jak się obrócisz o 360° = 2π to nadal stoisz w tę samą stronę
12 gru 22:38
Krzysiek : A lubisz Marka . Niedawno byl we Wroclawiu
12 gru 23:44
mark knopfler: oks, to rozumiem, miałem chwilowe zacmienie..ale robie sobie potęgowanie liczb zespolonych
| | √6 | | √3 | |
i wyznaczyłem sinα= |
| oraz cosα =− |
| |
| | 3 | | 3 | |
sokoro sinus jest dodatni a cosinus ujemny to kąt alfa musi być w drugiej ćwirtce,,pytanie
tylko teraz jak wyznaczyc ten kąt, bo pamiętam, że robiło się coś z odbiciami na wykresie
tylko nie pamiętam jak niestety
12 gru 23:46
12 gru 23:52
mark knopfler: fkurcze moge prosic o jakis przyklad jak to zrobic, bo i nie speclanie wiem jak tego uzyc, a
musze to zrozumiec zeby kontynuowac naukę..bo dalej bez tego nie pójdę...
13 gru 00:03
aniabb: a nie mogły ci wyjść jakieś klasyczne kąty
13 gru 00:07
mark knopfler: nie mogły...przyklad to (−1+i√2)6...raczej przykład jest okropny, no ale wolę nie liczyc na
to, że na kolokwium takich nie będzie
13 gru 00:10
aniabb:

wspólne rozwiązanie jednego i drugiego albo od razu rozwiązanie z 2 ćwiartki
13 gru 00:13
aniabb: podnieś po prostu do kwadratu a potem wynik do 3 z gotowych wzorów
13 gru 00:20
aniabb:
=(−1−2√2i)3 = −1 −6√2i +24 −16√2i = 23 −22√2i
13 gru 00:23
mark knopfler: wzór skróconego mnożenia?
13 gru 00:36
mark knopfler: "podnieś po prostu do kwadratu a potem wynik do 3 z gotowych wzorów"
nie za bardzo rozumiem to zdanie, aczkolwiek wide, że można po prostu wzorem skróconego
mnożenia(wyznaczonEgo z trójkąta Pascala) to policzyc, gorzej jak będzie jakaś bardzo wysoka
potęga....
13 gru 00:39
13 gru 01:00
Amator: na huj te rozkminki o zyciu o huj wie czym wszystko sprowadza sie do jednego wyrywasz laske i
ruchasz
13 gru 01:00
Krzysiek : A pozniej gamoniu jeden idziesz do opieki spolecznej zebys dostal pare goszy na zycie i
bedziesz przeklinal jak to w zyciu masz zle bo ci sie wszystko nalezy
13 gru 08:39
aniabb: jak będzie wysoka potęga to może będzie normalniejszy kąt
13 gru 10:50