okrąg i koło w układzie współrzędnych
julkaa: Aby wyznaczyć wpołrzśdne środka okręgu i jego promień możemy sprowadzić równanie okręgu w
postaci zredukowanej do równania okręgu w postaci kanonicznej w nast. sposób:
x
2 + y
2 + 2x − 4y +4 = 0
x
2 + 2x + y
2 − 4y + 4 = 0
(x+1)
2 − 1 + (y−2)
2 − 4 +4 = 0
(x+1)
2 + (y−2)
2 = 1
S(−1,2) r=1
analogicznie mam rozwiązać:
x
2 + y
2 + 10x + 24 =0
prooszę
12 gru 22:27
Ajtek:
Tak.
12 gru 22:28
Patronus: x2 + 10x + y2 +24 = 0
(x+5)2 − 25 + y2 + 24 = 0
(x+5)2 + y2 = 1
S(−5,0), r=1
12 gru 22:29
julkaa: dziękuję
12 gru 22:31