matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna z definicji
ona:
Obliczyc pochodna z definicji : x*e
2x
12 gru 22:24
ja\:
(x+Δx)e
2x + 2Δx
−xe
2x
xe
2
x =
=
Δx
Δxe
2x+2Δx
xe
2x
(e
Δx
−1)
(e
Δx
−1)
=
(to sie rowna 1)
Δx
Δx
i co dalej ?
12 gru 23:01
Krzysiek:
Δx=h
xe
2x
(e
2h
−1)+he
2x+2h
e
2h
−1
=2xe
2x
+e
2x+2h
→2xe
2x
*1 +e
2x
h
2h
12 gru 23:06