Wykaż, że zachodzi równość
Mefimess: Witam. Uczę się do rozszerzonej matury z matematyki, robię zadania z jednego zbioru. W
pierwszym rozdziale trafiłem na podpunkt:
z.3.
Wykaż, że zachodzi równość:
√13 − 4√3 +
√4(7 − 4√3) = 3
z pierwszej wartości bezwzględnej próbowałem robić jak dotychczas, czyli:
4
√3 = 2ab
2
√3 = ab
a =
√3 b=2 // bądź na odwrót.
podstawiłem to do wzoru (a−b)
2
ale wychodzi : (
√3 − 2)
2 = 3 − 4
√3 + 4 = 7 − 4{3}
No i nie wiem co robię źle, jak to ruszyć.
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc