Funkcja wymierna
Jaen: Jak narysować taki skomplikowany wykres funkcji wymiernej?:
1/|x+2|+1 + 2
w mianowniku jest |x+2|+1
nie mam zielonego pojęcia jak, pomożecie?
12 gru 21:53
krystek: | | 1 | | −1 | |
dla x<−2 y= |
| +2 ⇒y= |
| +2 |
| | −x−1 | | x+1 | |
12 gru 22:10
pigor: rysujesz kolejno :
y=[x| → y=|x+2| → y= |x+2|+1 → "odwracasz" ten wykres powstaje ci "ostrze" w punkcie
| | 1 | |
(xy)=(0,1) i asymptota pozioma y=0 → y= |
| → przesuwasz ostatni wykres o 2 |
| | |x+2|+1 | |
| | 1 | |
do góry i masz y= |
| +2 − szukany wykres funkcji o zbiorze wartości |
| | |x+2|+1 | |
f(D)=f(R)= (0;1> . ...
12 gru 22:18
Jaen: pasuje, dzięki!
12 gru 22:19