matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różniczka funkcji
Krzysiek:
Policz przybliżoną wartość arctg1.05 za pomocą różniczki. Mógłby mi ktoś pomóc? Wiem, że potrzebuję wzoru na funkcję, której pochodną będę musiał policzyć. Jaki to będzie wzór? arctgx?
1
(arctgx)`=
1−x
2
12 gru 21:45
Krzysiek:
1
No i błąd... (arctgx)`=
1+x
2
12 gru 21:58
Krzysiek:
f(x)=arctgx x
0
=1
π
f(x
0
)=arctg1=
4
1
f`(x
0
)=
=0.5
1+1
2
x−x
0
=1.05−1=0.05
π
arctg1.05=0.5*0.05+
4
Ok. Ale z tym mam problem:
1
1+2sin0.03
12 gru 23:31