matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
yyy:
32
na walcu opisano kulę o objętości
pi . Promień kuli jest nachylony do podstawy walca
3
pod kątem 30 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca .
12 gru 21:30
yyy:
?
12 gru 21:41
yyy:
?
12 gru 21:52
Mila:
α=30
0
4
4
32
V
k
=
πR
3
⇔
πR
3
=
π⇔4R
3
=32
3
3
3
R
3
=8 R=2
H
si30
9
=
2R
1
H
=
⇔H=2
2
2*2
2r
cos30=
4
√
3
2r
=
2
4
4r=4
√
3
r=
√
3
V
w
=π*(
√
3
)
2
*2=... P
c
=2π*(
√
3
)
2
+2π*
√
3
*2=...
13 gru 00:15