Równanie
Alfa:
Mam do rozwiązania takie równanie. Chciałbym aby ktoś to w przystępny sposób mi wyjaśnił jak to
rozwiązać. Będę na prawdę wdzięczny.
12 gru 20:52
Piotr:
x≠2 i x≠4
przenies drugi ulamek na druga strone i wymnoz "na krzyz"
12 gru 20:57
Alfa:
2(x−4) = (x−2)(4x)
2x−8 = 4x
2 − 8x
2x − 4x
2 + 8x = 8
Co zrobić z tą potęgą?
12 gru 22:08
Ajtek:
−4x2+10x−8=0 /:(−2)
2x2−5x+4=0
Δ=...
12 gru 22:10
Alfa: Delta wychodzi ujemna. Czyli brak rozwiązań?
12 gru 22:15
Ajtek:
Na to wygląda.
12 gru 22:16
Alfa: Dzięki.
12 gru 22:19