sterometria ostrosłup
macius: Proszę o pomoc !
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3, a krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni tego
ostrosłupa.
12 gru 20:41
dero2005:

a = 3
h = 3
| | √39 | |
hs = √h2 + (13hp)2 = |
| |
| | 2 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
Pc = Pp + Pb = |
| √3 + |
| √39 = |
| (√3 + √39) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
12 gru 21:30
macius: A można to zrobić z zależności trójkąta 30 60 90 ?
13 gru 08:25
krystek: Tak, ale mniejsza możliwośc pomyłki z funkcji tryg
13 gru 08:45
macius: Dziękuję za odpowiedz, generalnie chodzi oto że mamy podzielone zadania z funkcji tryg i z
zalezności.
Pozdraiwam dziękuje !
13 gru 08:51
13 gru 08:52