matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help
Adam:
Obliczyć (
1
2
+
√
3
2
i)
33
12 gru 20:33
Mila:
|z|=
√
(1/2)
2
+(
√
3
/2)
2
=1
1
cosφ=
2
√
3
sinφ=
2
π
φ=
3
1
√
3
(
+
i)
33
=|z|
33
(cos(33φ)+isin(33φ))=
2
2
π
π
=1
33
(cos(33*
)+isin(33*
))=cos(11π)+isin(11π)=
3
3
=cosπ+isinπ=−1
12 gru 21:44
+-:
1
√3
(
+
i)
3
3=
2
2
1
√3
(
+
i)
3
*
1
1
=
2
2
1
1
√
3
1
3
3*
√
3
(
+3*
*
i−3
*
−
i)
1
1
=
8
4
2
2
4
8
(−1)
1
1
=−1
12 gru 21:51