12 gru 20:22
Piotr:
n2 − 6n + 5 =0 i n∊N+
12 gru 20:26
mc: każde z osobna mam przyrównaćdo zera i co dalej
12 gru 20:32
Piotr:
no obliczyc

pamietac, ze n nalezy do naturalnych dodatnich.
umiesz rozwiazac rownanie kwadratowe ?
12 gru 20:33
mc: CZYLI Z DELTY MAM POLICZYĆ
12 gru 20:34
Piotr:
tak
w b i c nie potrzeba delty.
12 gru 20:35
mc: CZYM JEST WBC
12 gru 20:37
Eta:
"WBC" −−−− "Witam Bardzo Ciebie"
12 gru 20:38
12 gru 20:40
mc: DELTE WYLICZYLEM WYSZLA MI 16
12 gru 20:40
12 gru 20:40
Piotr:
no i teraz n1,n2
12 gru 20:41
mc: CZYLI JAK BYM LICZYŁ X1 X2
12 gru 20:44
Piotr:
tak
12 gru 20:45
mc: A PODPUNKT B
JAK OBLICZYĆ CZY NIE LICZYĆ BO NIE KUMAM
12 gru 20:49
Piotr:
gdy masz x2 − 16 = 0 to nie musisz liczyc delty. wystarczy np zauwazyc wzor skroconego
mnozenia
(x−4)(x+4) = 0
x=4 lub x = −4
12 gru 20:50
mc: OK
12 gru 20:54