przamiana
Saizou : witam, byłby ktoś tak miły i wytłumaczył mi na czym polega przemiana abiabatyczna gazu
doskonałego
12 gru 20:13
Maslanek: Przemianę taką możemy zaobserowwać np. w silnikach Diesla

Powietrze spręża się, jego temperatura podnosi się, następuje samozapłon mieszanki paliwowej
przez dużą temperaturę.
Ale dlaczego?

− następuje bardzo szybkie sprężenie tak, że siły zewnętrzne mega mocno naciskają na gaz

.
− NIE następuje wymiana ciepła (właśnie przez to szybkie sprężenie)
W związku z czym Q=0
12 gru 20:15
Maslanek: No i ogólnie istnieje równanie dla przemiany adiabatycznej mówiące, że:
| | i+2 | |
pVH=const., gdzie H= |
| , gdzie i to ilość stopni swobody gazu  |
| | i | |
12 gru 20:16
Saizou : czyli jeśli dobrze rozumiem jest to przemiana bez wymiany ciepła, gdzie wzrost ciśnienia
powoduje wzrost temperatury i zmniejszenie objętości
12 gru 20:21
Maslanek: Tak
12 gru 20:50