Mam uzasadnić, że impedancja (Z) zależy od częstotliwości (F) oraz czy impedancja rośnie wraz
ze wzrostem częstotliwości czy maleje:
Wzór:
Z = √R2 + X2c
| 1 | 1 | |||
Xc = | ⇒ X2c = | |||
| 2π*f*c | 4π2*f2*c2 |
| 1 | ||
Z2 − R2 = | ||
| 4π2*f2*c2 |
| 1 | |
= 4π2*f2*c //: 4π2*c2 | |
| Z2−R2 |
| 1 | ||
f = | ||
| √ ( Z2−R2)(4π2*c2) |
| 1 | ||
f = | ||
| 2πC(Z2−R2) |
| 1 | 1 | |||
Rc= | = | |||
| ωC | 2π*f*C |
Ale samo napisanie, że zawada rośnie propocjonalnie do pierwiastka częstotliwości jest w
porządku.
Chyba
Po inaczej −,−. Po prostu zawada maleje wraz ze wzrostem częstotliwości... To co napisałem jest
mega niepoprawne xD
| 1 | ||
f= | ||
| 2πC√Z2 − R2 |
| dZ | ||
To pochodna | ![]() | |
| df |
dla RL miałbyś dobrze
Żeby było dobrze, to: Z=RL, a jest Z=√R2+ωL≠√R2+√ωL.
Dopiero mając pierwiastek na zewnątrz mógłbym coś takiego napisać
. Tak to nie zmienia się
proporcjonalnie do pierwiastka
| dZ | 1 | 2 | |||
= | *− | ||||
| df | 2√R2+Rc2 | 4π2*f3*C2 |
Ale chodzi mi o to, że:
Weźmy R=4 oraz RL=2πL*f, gdzie L=1H dla ułatwienia
Wtedy Z=√4+2π*f
To weźmy f=1 oraz f=2
Z1=√4+2π=3,2
Z2=√4+4π=4,07
| Z2 | |
=1,272≠√2 jakby wskazywała teza postawiona przeze mnie ![]() | |
| Z1 |
Weźmy R=4 oraz RL=2πL*f, gdzie L=1H dla ułatwienia
Wtedy Z=√16+4π2*f2
To weźmy f=1 oraz f=2
Z1=√16+4π2=7,45
Z2=√16+4π2*4=13,2
| Z2 | |
=1,772. Dalej różne od √2 ![]() | |
| Z1 |
, a możesz na sekundę wbić tutaj?
https://secure.join.me/129-676-958
Bo mam dwa wykresy i nie wiem który jest poprawny.