geometria analityczna
des: Mógłby ktoś machnąć zadanko, bo coś kiepsko mi wychodzi?
Oblicz odległośc pomiędzy płaszczyznami 15x − 16y + 12z − 25 = 0 i − 30x + 32y − 24z − 75 = 0
punkt na pierwszej płaszczyźnie to A(35, 0, 0)
d=|Ax + By + Cz + D|√A2 + B2 + C/sub>
W liczniku wychodzi −30*35 − 75 = −18 −75= −93, jako że wartość bezwzględna to 93
a w mianowniku √2500 = 50.
Ma wyjść 12. Gdzie popełniam błąd?
12 gru 19:46
Krzysiek: A nie należy do pierwszej płaszczyzny.
12 gru 19:52
des: Już widzę, dzięki
12 gru 20:02