Pole przekroju ?
trzywu: Mam problem z zadaniem ze stereometrii, cóż nic oprócz rysunku za bardzo nie potrafię zrobić.
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o boku długości 1. Płaszczyzna zawierająca
przekrój tego ostrosłupa zawiera krawędź podstawy i tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni.
Oblicz pole tego przekroju, jeśli wiadomo że ściana boczna ostrosłupa tworzy z podstawą kat o
mierze 60 stopni.
12 gru 19:45
aniabb:

przekrój trapezem
a=1 h= 1/2
√3
x=1/2 y=1/2 zatem b jest w połowie boku więc b=1/2
| | 1+1/2 | |
Ptrapezu = |
| * 1/2 √3 = 3/8 √3 |
| | 2 | |
13 gru 12:28