Proszę o pomoc (poprawione)
Miki: Proszę o sprawdzenie:
⎧ (2+3i)z+(3−4i)w=15−21i
⎩ (7−8i)z+3−2i)w=49−19i
PIerwsze ponożyłem razy (2−3i)
Drugie razy(7+8i)
stąd mam:⎧ 12z+(3−4i)(2−3i)=(15−21i)(2−3i)
⎩ 113z+(3−2i)(7+8i)=(49−19i)(7+8i)
pierwsza linijka:
12z−6w−17wi=−33−87i
z tego wynika, że −17w=−87, czyli w=5,12
czyli
12z−30,72=−33 z tego wynika, że z= −0,19
30,72==>6*5,12
druga linijka:
113z+37w+10wi=495+259i
z tego wynika, że 10 wi=259i, czyli w=25,9
czyli:
113z+958,3=495 i z tego wynika, że z=4,1
958,3==>25,9*37
12 gru 19:31