Proszę o pomoc!
Miki: Nie wiem, czy dobrze rozwiązałem dane zadanie: Czy może ktoś mi pomóc?
Rozwiąż:
(2+31)z+(3−4i)w=15−21i/ (2−3i)
(7−8i)z+3−2i)w=49−19i/ (7+8i)
12z+(3−4i)(2−3i)=(15−21i)(2−3i)
113z+(3−2i)(7+8i)=(49−19i)(7+8i)
12z−6w−17wi=−33−87i
z tego wynika, że −17w=−87, czyli w=5,12
12z−30,72=−33 z tego wynika, że z= −0,19
113z=37w=10wi=495+259i
z tego wynika, że 10 wi=259i, czyli w=25,9
113z+958,3=495 i z tego wynika, że z=4,1
Czy to jest dobrze?
12 gru 19:13
12 gru 19:16
Miki: | ⎧ | (2+3i)z+(3−4i)w=15−21i | |
| ⎩ | (7−8i)z+3−2i)w=49−19i |
|
PIerwsze ponożyłem razy (2−3i)
Drugie razy(7+8i)
stąd mam:
| ⎧ | 12z+(3−4i)(2−3i)=(15−21i)(2−3i) | |
| ⎩ | 113z+(3−2i)(7+8i)=(49−19i)(7+8i) |
|
pierwsza linijka:
12z−6w−17wi=−33−87i
z tego wynika, że −17w=−87, czyli w=5,12
czyli
12z−30,72=−33 z tego wynika, że z= −0,19
30,72==>6*5,12
druga linijka:
113z+37w+10wi=495+259i
z tego wynika, że 10 wi=259i, czyli w=25,9
czyli:
113z+958,3=495 i z tego wynika, że z=4,1
958,3==>25,9*37
12 gru 19:26