pytanie do funkcji trygonometrycznych
Licealista: Witam, Mam Pytanie, jak obliczyć wartość funkcji trygonometrycznych dowolnych kątów? np.
cos18◯, sin25◯ itp. Jest na to jakiś konkretny algorytm? jakie wartości da się obliczyć, a
jakie nie ? (nie chodzi mi o wartości podane w tabelach trygonometrycznych czy kalkulatorach,
tylko wartości rzeczywiste) dzisiaj na lekcji mieliśmy przykład obliczenia cos18◯=
√5−14
z tego co pamiętam

nie wiem jak to obliczać
12 gru 18:57
PW: Trudno tu o jakiś algorytm, pewnie gdyby był, to kazaliby się tego nauczyć (nie mówię o
przedstawieniu funkcji trygonometrycznych w postaci szeregu − to tak na wszelki wypadek dla
ekspertów).
Jest to raczej pewna sztuka dostrzeżenia, że konkretna liczba jest wielokrotnością lub liniową
kombinacją innych.
Na przykład 30° =15°, a więc zapala się światełko: sin30° znamy, a więc za pomocą wzoru
połówkowego sin2α=2sinαcosα i "jedynki trygonometrycznej" sin2α+cos2α=1 rozwiązując układ
równań można obliczyć sin15° i cos15°.
Podobnie było pewnie z 18°:
4.18° = 90°−18°, a więc sin(4.18°) = sin(90°−18°)
2sin(2.18°)cos(2.18°) = cos18°
2sin18°cos18°cos(2.18°) = cos18°
2sin18°cos(2.18°) = 1
2sin18°(1−2sin218°)=1
i jeżeli umiemy rozwiązać równanie
2t(1−t2)=1 , t∊<−1,1>,
to mamy sin18°.
Na lekcji nie musiało być tak samo, zależy na jaki pomysł kto wpadnie, żeby zobaczyć to 18°
12 gru 19:38
Licealista: Na lekcji był podany własnie taki sposób , sam doszedłem do jeszcze innej metody, bardziej
związanej z zadaniem, ale moim zdaniem szybszej i łatwiejszej. Dziękuję za pomoc
12 gru 20:46
PW: A ja pomyliłem się, od pewnego momentu powinno być 4 zamiast 2.
To wspaniale, że widzisz własne sposoby. Nawiasem mówiąc ambitny poziom na lekcjach.
12 gru 21:13