uklad rownan
misiek : kolejny układ równań:
p=b+4a
−1=4b+4a
q=4b
da się to rozwiązać w ogóle ? Jeżeli da się , to w jaki sposób ? Próbowałem popodkładać ale
nic nie wychodzi prosze o waszą pomoc
12 gru 18:35
krystek: masz 4 niewiadome a trzy równania, więc wyznaczasz przy pomocy jednej z nich
12 gru 18:38
misiek : no na przykład p=b+4a czyli
b+4a=p
b=p−4a

jakoś nic mi nie chce wyjść można prosic o pokaz ?
12 gru 18:42
krystek: wyznaczoną niewiadomą podstawiasz do następnych równań.
12 gru 18:49
misiek : −1 =4(p−4a)+4a
−1=4p−16a+4a
−1= 4p−12a

Naprawdę coś mi tu nie pasuje nie wiem co dalej prosze o pomoc!
12 gru 19:13