Rozwiąż kongruencję...
Maniekkk: Mam do rozwiązania kongruencję:
m*x≡1(mod26) dla m=5, gdzie 0<= x <=26
Wiem, że: a≡b(mod n) wtedy, gdy n|(a−b)
Problem w tym zadaniu sprawia mi wyznaczenie x. Jeżeli, ktoś jest w stanie mi wyjaśnić, jak
wyznaczyć x, to byłbym bardzo wdzięczny.
12 gru 18:32
Maniekkk: Podbijam...
12 gru 19:13
PW: A zwyczajnie zacząć wypisywać:
5*.0 = 0
5.1= 5
5.2=10
5.3=15
5.4=20
5.5=25
5.6=30≡4(mod 26)
5.7=35≡9(mod 26)
itd. aż dojdzie się do jakiegoś wniosku − to za mało ambitne? Pytam bez ironii, bo nie pamiętam
twierdzeń o kongruencjach, ale zadanie wydaje mi się dla początkujących, mające na celu
zrozumienie co to jest.
12 gru 21:23