dla jakiej wartości parametru k...
Licealista: Dla jakiej wartości parametru k układ równań jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony
4x−y=−1
x−k2y=k/2
12 gru 18:04
Aga1.: Oblicz x i y np. metodą wyznacznikową, k traktując podobnie jak liczbę.
12 gru 18:06
Licealista: −1+y=2k+4k
2y i tu utknąłem, nie miałem jeszcze funkcji liniowej
12 gru 18:14
krystek: y−4k2y=2k+1 i wyznacz y i potem x
12 gru 18:17
Licealista: postaram się.
12 gru 18:20
krystek: jak masz układy to miałeś f liniową W ktorej kl jesteś?
12 gru 18:23
Licealista: nie wiem jak ty to napisałeś mi wyszło 2x−2k
2(4x+1)=k i co dalej


?
12 gru 18:23
Licealista: 1 lo, chodziło mi o układ kwadraowy

aż tak źle to ze mną jeszcze nie jest
12 gru 18:24
Licealista: Mam tamto podstawić do k

czy to ma wgl sens?
12 gru 18:25
krystek: A gdzie Ty widzisz układ "kwadratowy"?
12 gru 18:25
Licealista: patrz mam k po obu stronach, przy jednym k jest y i nie mam jak pozbyć się tego y. czy układ
który wyżej napisałem jest poprawny? 2x−2k2(4x+1)=k
12 gru 18:27
Licealista: tam jest 2k2
12 gru 18:28
krystek: to jest parametr (nie myl z niewiadomymi x i y)
12 gru 18:31
krystek: | | k | |
x= |
| +k2y podstawiasz do 1 r−nia |
| | 2 | |
(szybciej metoda wyznaczników ,o ile znasz)
12 gru 18:34
Licealista: nie znam się na tym, dlaczego napisałeś y−4k2y=2k+1
12 gru 18:34
Licealista: acha,
12 gru 18:35
Licealista: no dobra podstawiłem i wyszło mi 2k+4k2y−y=−1 i nie wiem co robić na serio poprzednie zadania
z parametrem zrobiłem bo nie było k2 czaje istotę parametru ale tego przykładu za chu.. nie
rozumiem
12 gru 18:37
krystek: a ten wykropkowany wyraz nie pozwala mi udzielać dalszej pomocy.
12 gru 18:39
Licealista: no przepraszam ale cały dzień nad tym siedzę i tego nie ogarniam... sorka ale podstawiłem i
dalej stoję.
12 gru 18:41
krystek: y(4k
2−1)=−1−2k
| | −(2k+1) | |
y= |
| i dalej (mianownik rozpisz i skróć . wyznacz następnie x |
| | 4k2−1 | |
12 gru 18:44
Licealista: idę po nowy brudnopis

thx za pomoc.
12 gru 18:49