całki nieoznaczone
Miqstu: ∫(
√x+2)(x−3*
√x+1)dx mógłby mi ktoś pomóc to rozwiązać? wymnażam nawiasy przez siebie ale
wychodzi zły wynik.
12 gru 18:02
Miqstu: Ponawiam swoją prośbę o pomoc.
12 gru 18:52
Miqstu: Po raz drugi ponawiam prośbę... to dla mnie ważne.
12 gru 19:15
Maslanek: x3/2−3x+x1/2+2x−6x1/2+2 = x3/2−x−5x1/2+2.
12 gru 19:17
Miqstu: W moich odpowiedziach wynik jest taki: 2/5√x5−1/2x2−10/3√x3+2x+C ale nie mogę do tego
wyniku dojść. To co napisałeś Maslanek też się nie zgadza z odp, która na 99% jest dobra. Czy
ktoś mi pomoże dojść do wyniku?
12 gru 19:53
Maslanek: Zgadza się przecież
12 gru 19:59
12 gru 20:00
Miqstu: ∫(√x+2)(x−3*√x+1)dx przecież jak wymnażam przez nawias to wychodzi mi coś innego
12 gru 20:20
Mila: wykonuję mnożenie:
x
√x−3x+
√x+2x−6
√x+2= redukcja
=x
√x−x−5
√x+2= zapisuję w postaci potęg
=x
3/2−x−5x
1/2+2
| | 2 | | 1 | | 5*2 | |
∫(x3/2−x−5x1/2+2)dx= |
| x5/2− |
| x2− |
| x3/2+2x+C= |
| | 5 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 10 | |
= |
| √x5− |
| x2− |
| √x3+2x+C |
| | 5 | | 2 | | 3 | |
12 gru 20:37
Miqstu: Dzięki wielkie

już wiem gdzie robiłem błąd. xD
12 gru 20:56
Mila:
12 gru 21:15