.
Hania: Udowodnij że...
a) jeżeli a≥b to √a+b+2√ab − √a+b−2√ab=2√b
b)jeżeli n∊N to n2+n jest parzysta
c) jeżeli n∊N to (n+1)2−n2 jest nieparzyste
12 gru 17:59
Eta:
1/ a+b+2√ab= ({√a+√b)2 , a+b−2√ab= (√a−√b)2
√x2= |x|
zatem pierwotna równość ma postać:
|√a+√b| − |√a−√b| = √a+√b −(√a−√b)= √a+√b−√a+√b= 2√b
bo z założenia a≥b
c.n.u
2/ n2+n= n(n+1) n, n+1 −−− to dwie kolejne liczby naturalne,z których jedna jest
parzysta
zatem iloczyn takich liczb jest liczbą parzystą
c.n.u
3/ ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
(n+1)2−n2= (n+1+n)(n+1−n)= ( 2n+1)*1= 2n+1 −−− liczba tej postaci jest nieparzysta
c.n.u
12 gru 18:43