funkcja homograficzna
wqe: funkcja homograficzna
hej mam mały problem z przekształceniem funkcji do postaci kanonicznej.
f(x)=2x+1x−1
robię to w ten sposób,
2x+1x−1= 2(x−1)+1+1x−1 = 2x−2+2x−1 = 2xx−1
czy dobrze to robię?
bo jak wrzucam do wolphrama to zupełnie inaczej mi wychodzi.
12 gru 17:54
Aga1.: | 2x+1 | | 2(x−1)+3 | | 2(x−1) | | 3 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| = |
| +2 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
12 gru 17:59
wqe: Aga1. Dziękuję, mogłabyś mi powiedzieć czemu w liczniku w pierwszym przekształceniu jest +3?
rozumiem że +1 mamy z początku, a te +2 ?
12 gru 18:00
Aga1.: Lub wykonaj dzielenie
(2x+1):(x−1)=2
−2x+2
−−−−−−−−
3 −reszta
12 gru 18:01
wqe: Szczerze mówiąc nigdy bym nie wpadł na to żeby to po prostu podzielić.
Dzięki wielkie, miłego wieczoru.
12 gru 18:03
Aga1.: 2(x−1)+?=2x−2+3=2x+1
12 gru 18:04
Aga1.: Nawzajem
12 gru 18:05