Równanie
Osx: √x−1 + √x+1 = √x−2
12 gru 17:40
Mateusz:
dziedzina najpierw i podnies do kwadratu obustronnie moga pojawic sie tzw obce pierwiastki
dzieje sie tak dlatego ze podnoszenie do kwadratu w odroznieniu np od mnozenia obu stron
przez liczbę≠0 nie zawsze powoduje otrzymanie równania równoważnego np mamy rownanie x=5
podnosząc obie strony do kwadratu mam x=25 i to rownanie ma juz dwa rozwiązania x=5 i x=−5
dlatego trzeba na koniec sprawdzic czy wszystkie liczby spełniają wyjsciowe rownanie
12 gru 17:46
Mateusz: Poprawka:
mam x2=25
12 gru 17:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
1o
założenia ....
2o
podnosisz 2 obie strony równania
3o
wszystko bez pierwiastka na jedną stronę i redukujesz co się da ... pierwiastek na drugą
4o
powtórnie 2 obie strony
5o
wyznaczasz rozwiązania wyznaczając miejsca zerowe wielomianu kwadratowego
12 gru 17:48
Gustlik: √x−1 + √x+1 = √x−2 /()2 dziedzina: x−1≥0 ∧ x+1≥0 ∧ x−2≥0 ⇔ x≥2 ⇔ D=<2, +∞)
x−1+2√(x−1)(x+1)+x+1=x−2
2x+2√(x−1)(x+1)=x−2
2√(x−1)(x+1)=x−2−2x
2√(x−1)(x+1)=−x−2
2√(x−1)(x+1)=−(x+2) /()2
4(x−1)(x+1)=x2+4x+4
4(x2−1)=x2+4x+4
4x2−4=x2+4x+4
Dalej już prosto − wszystko przenieś na lewą stronę, potem Δ, x1, x2 i na koniec odrzuć
rozwiązania nie należące do dziedziny.
12 gru 17:51
Osx: Jeśli dobrze zrozumiałem...D = x ∊ <2,∞)
√x−1 + √x+1)2 = x−2
x−1 + 2 * √(x−1)(x+1) + x+1 = x−2
x − x + x −1 +1 + 2 + 2 * √x2 − 1 = 0
x + 2 + 2 * √x2 − 1 = 0
co dalej?
12 gru 17:57
Osx: Oooo dzięki
12 gru 17:57
Gustlik: Dokończ moje rozwiązanie. Pozdrawiam
12 gru 17:58
Osx: Spoko, zbyt długo pisałem swoje wypociny xD
12 gru 17:58