Pomocy!!
Miki: Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków z=5√−729, dla których argument główny
jest najmniejszy.
Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach.
12 gru 17:28
Aga1.: liczbę podpierwiastkową zapiszemy
−729=729(cosπ+isinπ)
Moduł liczby podpierwiastkowej jest równy 729, a argument π=180
0
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=5√729(cos |
| +isin |
| ) , k=0,1,2,3,4 |
| | 5 | | 5 | |
Dla k=0 mamy
| | π | | π | |
z0=35√3(cos |
| +isin |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
12 gru 17:50
Miki: To się równa 36 stopni... I co dalej?
12 gru 18:52