matematykaszkolna.pl
funkcje trygonometryczne Karolina : Hej emotka mam pytanie odnoście rysowania trójkątów. Mam teraz temat funkcje trygonometryczne i mam problem z oznaczaniem kątów. Nie wiem gdzie jest alfa a gdzie beta. Koleżanka mówi że obojętnie czy kąt alfa zaznaczę na górze czy na dole bylebym dobrze policzyła. Ale kiedy zaznaczyłam sobie najpierw kąt alfa na dole a potem na górze i liczyłam z tych samych wartości przyprostokątnych wyszły mi dwa całkiem inne zestawy odpowiedzi. Więc jak to jest z tym oznaczaniem ?
12 gru 17:25
Aga1.: Podaj treść zadania.
12 gru 17:35
Karolina : podaj wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa wiedząc że przyprostokątne wynoszą : 5 i 12
12 gru 17:37
Krzysiek : Jesli oznaczysz sobie np a=5 i b=12 gdzie a i b tp sa przyprostokatne to zawyczaj zaznacza sie kat α naprzeciw boku a a kat β naprzeciw boku b Jednak tez trzeeba czytac tresc zadania bo moga sobie zyczyc inaczej
12 gru 23:11
PW: Wszystkie wzory, np. definicje funkcji trygonometrycznych, twierdzenie sinusów czy cosinusów są formułowane przy założeniu, że naprzeciw boku a leży kąt α itd. Dlatego trzeba się trzymać tego zwyczaju przy samodzielnym wprowadzaniu oznaczeń, a przy zadaniach zachować rewolucyjną czujność.
12 gru 23:44
Mila: rysunek
13 gru 00:31