sewerynn: Cześć, mam raczej łatwe zadanie do rozwiązania ale prawdopodobnie robie elementarne
błędy.
1.Wykonaj Potęgowanie.
(a + b + 1)
2 Wzór skróconego * przewiduje tylko 2 w nawiasie

więc nie wiem czy
mam to interpretowac tak jak (a+b+c)
2= a
2+b
2+2abc + 2ab +2ac +2bc +c
2
21 cze 08:49
Rush: e tam... przeciez (a+b+1)2 to nic innego jak ...:
(a+b+1)(a+b+1)= a2+ ab+ a + ba+ b2 + b + a + b +1 = a2 +2ab+b2 + 2a+ 2b+ 1
21 cze 09:53
Jakub: Są wzory skróconego mnożenia, gdy w nawiasie są trzy wyrażenia np.
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
Ale lepiej zrobić jak pisał Rush, gdy nie jesteś pewien. Mnożąc nawias przez nawias
zawsze otrzymasz dobry wynik, a korzystając ze wzoru możesz się pomylić, jak nie masz
wprawy.
21 cze 13:43