Liczby zespolone- proszę o pomoc!
OSIOŁ: Wyznaczyć liczbę odwrotną do 4−5i.
Wynik zapisać w postaci x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z
dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.
12 gru 17:07
Maslanek: | | 1 | | 4+5i | | 4+5i | | 4 | | 5 | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| + |
| i. |
| | 4−5i | | 16−5i2 | | 21 | | 21 | | 21 | |
Ale to tylko czysta improwizacja
12 gru 17:10
zuza: osioł umówisz sie ze mna ?
12 gru 17:11
OSIOŁ: Oo, dziękuję bardzo za pomoc.
12 gru 17:12
adam: mam to samo zadanie ja jutro

dzieki wielkie za pomóc
12 gru 17:16
OSIOŁ: 1Haha, Zuza− zawsze!
12 gru 17:18
zuza: no to super

12 gru 17:23
PW: @zuza: To na zasadzie "Mam na imię Wojtek i też mam 14 lat"? (Była kiedyś taka antyreklama
telewizyjna ostrzegająca przed molestowaniem w sieci).
12 gru 17:28
zuza: przecież wiecie ze robie sobie tylko zarty
12 gru 17:49
Gustlik: Na tej samej zasadzie, co usuwanie niewymierności (pierwiastków) z mianownika, i
2=−1:
| 1 | | 1 | | 4+5i | | 4+5i | | 4+5i | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 4−5i | | 4−5i | | 4+5i | | 42−(5i)2 | | 16−25i2 | |
12 gru 18:02
Maslanek: Aa..

No tak xD
25
12 gru 18:02