wyrarzenia
pszemek: jak zapisać inaczej takie wyrarzenie
(5x+3)(−3x−5) i poprosze o wytłumaczenie.
12 gru 16:59
Saizou : np. po wymnażaj nawiasy
12 gru 16:59
pszemek: ale mam w odpowiedziach że to jest z wyłaczeniem minusa przed nawijas
12 gru 17:01
krystek: to wyłącz z drugiego nawiasu
12 gru 17:02
Wyznacznik: no to wylacz i zapisz −(5x+3)(3x+5)
12 gru 17:02
pszemek: nie potrafie
12 gru 17:03
pszemek: ale oni wyłączyli −3
12 gru 17:03
krystek: Zapisz całe zadanie, wyrażenie.
12 gru 17:04
Wyznacznik: (5x+3)*(−3x−5)=(5x+3)*((−1)*(3x+5))=(5x+3)*(−1)*(3x+5)=−(5x+3)*(3x+5)=−(5x+3)(3x+5)
12 gru 17:05