wielomiany
misiek : Wielomian W (x) = x
4 + ax
3 + bx
2 − x+ b przy dzieleniu przez każdy z dwumianów: x + 1 , x −
2 i x + 3 daję tę samą resztę. Wyznacz a i b .
Wielomiany mają być równe skoro dają tą samą resztę czy mogę tak to rozwązać :
1−a+b+1+b= −1
16+8a+5b−2+b= 2
81+27a+9b+3+b= −3
czy mogę takim układem rozwiązać jak powyżej a i b
12 gru 16:49
Saizou : załóżmy że ta reszta to "c"
W(−1)=c
W(2)=c
W(−3)=c
układ z 3 niewiadomymi do rozwiązania z którego potrzebujesz tylko a oraz b
12 gru 16:51
misiek : dlaczego tak jak mówisz

Nie mogę tak jak napisałem ?
12 gru 16:53
krystek: misiek, a skąd masz takie reszty ? w treści zadania masz napisane mają być równe.
12 gru 16:55
Saizou : a czemu np. 1−a+b+1+b=
−1 jest równe −1

i to się tyczy 2 następnych równań też
12 gru 16:55
misiek : aha czyli po prostu zamiast =2 i =−3 wstawić również −1 i wtedy ok
12 gru 16:59
Saizou : a skąd wiesz jaka jest reszta
12 gru 17:00
misiek : coś mi się pomyliło , czyli wprowadzić niewiadomą c jak w 16:51 i będzie ok ?
12 gru 17:02
krystek: tak
12 gru 17:05
misiek :
−a+2b+2=c /*11
8a+5b+14=c */(−2)
27a+10b+84=c
−11a+22b+33=11c
−16a−10b−24= −2c
27a+10b+87=c
22b +96=10c
dobrze robię
12 gru 17:14
Neko: W(−1)=W(2)
W(2)=W(−3)
rozwiązujesz taki układ równań
12 gru 17:24
misiek : ok dzieki

, a możesz mi jeszcze powiedzieć jak rozwiązać tutaj ten układ z 3 niewiadomymi bo
bardziej rozumiem to zadania jak robie z układami
12 gru 17:28