fukcja wymierna
martaa: określ wartość parametru m, dla których funkcja f jest homograficzna oraz te, dla których jest
liniowa.
kurcze, nie wiem jakie muszą tu być warunki..
12 gru 16:45
martaa: pomocyyyy
12 gru 17:09
Aga1.: F jest liniowa dla m=0, a homograficzna dla m≠0
12 gru 17:13
martaa: w odpowiedyiach jest jeszcze , ze liniowa dla m=6, a homograficzna dla m≠6
12 gru 17:43
Aga1.: Nie pomyślałam.
Dla m=6
| | 3x−1 | | 3x−1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| , x≠ |
| |
| | 6x−2 | | 2(3x−1) | | 2 | | 3 | |
12 gru 17:55
Krzysiek : Dla funkcji homograficznej jest tak a*d−b*c≠0 i takze c≠0 u nas a=3 b=−1 c=m d=−2 no to
podstawiamy
3*(−2)−m*(−1)≠0 to −6+m≠0 to m≠6 i takze m≠0
Dla liniowej a*d−b*c=0 i c moze rownac sie 0
12 gru 23:02