znajdz pierwiastki wielomianu
zarzy: znajdz pierwiastki wielomianu W(x)= x5 − 9x + 8x2−72
12 gru 16:10
Tad: ... sprawdź potęgę x przy 9−
12 gru 16:15
zarzy: x5 − 32x + 8x2−72 ?
12 gru 16:16
zarzy: x5 − 32x + 8x2−72 ? sory
12 gru 16:17
Tad:
W(x)=x
5−9x
3+8x
2−72

?
12 gru 16:20
zarzy: nom, sory
12 gru 16:22
Saizou : x3(x2−9)+8(x2−9)=(x3+8)(x2−9) i ze wzorów skróconego mnożenia
12 gru 16:23
Tad:
... to wyłączaj −
12 gru 16:24
Saizou : albo od razu
x3+8=0 lub x2−9=0
x3=−8 (x−3)(x+3)=0
x=−2 x=3 x=−3
12 gru 16:24